We hebben een nieuw verhaal nodig!

door Derk Hueting
Hits: 4165

 

We hebben een nieuw verhaal nodig!

 

 

Volgens George Monbiot hebben we een nieuw verhaal nodig. Monbiot (1963) is onderzoeksjournalist, documentairemaker, presentator voor de BBC World en hij schrijft wekelijks een column voor The Guardian. Hij hield een Ted Talk met de volgende boodschap:

“Voel je de gevangene van een kapot economisch model? Een model dat de levende wereld vernietigt en het leven van onze nakomelingen bedreigt? Een model dat miljarden mensen uitsluit en tegelijkertijd een handvol ongelooflijk rijk maakt? Dat ons scheidt in winnaars en verliezers, en de verliezers dan de schuld geeft van hun pech? Welkom in het neoliberalisme. Nu had je misschien gedacht dat de financiële crisis van 2008 zou hebben geleid tot de ineenstorting van het neoliberalisme. Maar niets in minder waar, ze domineert als nooit tevoren ons leven. Waarom? Ik geloof dat het antwoord is omdat we nog geen nieuw verhaal hebben.

Lees meer

Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven.

door Derk Hueting
Hits: 3263

Toen de vrede van Breda was getekend op 6 september 1667 werd de grote klok in de Onze Lieve vrouwentoren flink geluid.  De stad mocht weten dat er een belangrijke en feestelijke gebeurtenis plaatsvond.  De klok was gloednieuw en had de volgende inscriptie:

DIE TOT BREDA IN VREUCHT WIL LEVEN, DIE MOET DE VROUWEN DE OVERHANT GEVEN

Ik denk dat die spreuk ons iets te zeggen heeft. Namelijk dat we de vrouwelijke kwaliteit in de stad, maar ook in onze samenleving als geheel meer aandacht moeten geven. Breda wordt wel eens een luie dame genoemd. Het wordt tijd de vrouwelijk kant van de stad te activeren. Dat is essentieel voor de stad, essentieel voor de hele samenleving, essentieel voor meer vrede in de wereld.  Voor een deel gebeurt dat nu met het motto Breda brengt het samen! De vraag is dan: waarom is dat van belang en wat is dan die vrouwelijke kwaliteit?

Lees meer

Wat we van een dennenappel kunnen leren!

door Derk Hueting
Hits: 11585

Waarom groeit een dennenappel zoals hij groeit. Waarschijnlijk omdat dat de meest effectieve manier is om zonlicht te benutten en zo maximaal tot ontwikkeling te komen.  Kunnen we bij het inrichten van onze samenleving dan misschien iets leren van de dennenappel?  Kunnen we de dennenappel gebruiken als metafoor voor het volhoudbaar inrichten van een samenleving?

Lees meer